Selecteer een pagina
Veelgestelde vragen:
Wie ben je en wat wil je met deze site?

Hoi, ik ben Dagmar (37) en woon met mijn lieve hond Mus en dwergpapegaai Mazzel in Utrecht. Als oudste van vier kinderen groeide ik op in een piepklein dorpje ten noorden van Utrecht.

Helaas was mijn jeugd niet veilig, ik had flinke ‘nestpech’. Mede daardoor heb ik veel extreme dingen meegemaakt die op een bepaalde manier hun sporen hebben achtergelaten.

Sinds een paar jaar rij ik in een rolstoel. Eind 2005 kreeg ik een ongeluk. (Lang, ingewikkeld verhaal). Je begrijpt al dat ik veel ‘rock & roll’ in mijn leven heb, maar ik leer er ook veel van!

Op deze site wil ik je vertellen over de mogelijkheden naast alle moeilijkheden. Wie weet brengt het je op een ander idee?

Mijn doel is om hier sterker uit te komen en te zorgen dat al mijn ervaringen niet voor niets zijn geweest.

Waarom rij je in een elektrische rolstoel?

Eind 2005 kreeg ik helaas een super suf ongeluk: ik wilde een Vlizo zoldertrap uitklappen. Deze bleek kapot. Viel recht naar beneden, bovenop mijn gezicht waarbij mijn nek naar achteren knakte.

Mijn neus brak en in mijn nek zijn twee tussenwervelschijven compleet verbrijzeld.. Er zijn dus 3 wervels die op elkaar drukken. Doordat de boel en beetje knel zit nu, precies waar alle zenuwbanen kruisen, kan het hersenvocht niet meer goed stromen en komen signaaltjes niet altijd goed door.

Mijn spieren ‘knipperen’ tussen normale kracht en geen kracht. Ze knipperen alleen zo snel dat ik het ervaar als krachtverlies. Ook voel ik 24/7 zenuwpijn en ik heb weinig energie.

Artsen durven mij er niet aan te opereren. Als ze iets raken ben ik veel verder van huis..  Eind 2013 kreeg ik na een lange moeizame weg een elektrische rolstoel en een opvouwbare duwrolstoel. Inmiddels ben ik blij dat ik rij en niet alleen maar aan huis gebonden ben.

Mijn energieniveau en mijn armfuncties zijn niet optimaal waardoor ik slechts kleine afstanden kan rijden, maar het lukt steeds beter om mijn energie constructief te verdelen zodat ik goed zelfredzaam ben in mijn functioneren.

Wat kan je door je handicap niet meer?

Helaas kan ik niet meer lopen, ik heb weinig energie om te verdelen op een dag en kan maar lastig weer opladen. Ik voel 24/7 zenuwpijn in mijn hele lichaam.

In mijn armen heb ik beperkte kracht en soms uitval. Daarmee bedoel ik dat mijn armen of benen er af en toe tijdelijk mee ophouden. Ze zijn dan voor even helemaal verlamd.

Aanraking voelt dan als een 220V. stroomstoot, je ziet rode of blauwe verkleuring optreden en verandering van temperatuur. Na een tijdje (30-120 min.) trekt dat weer bij.

Triggers: herhalende bewegingen, kou en stress. Best lastig dus als je veel wil doen maar er is goed mee te leven. Soms heb ik het een paar dagen niet en soms een paar keer per dag.

Wat ik moeilijk vind, is dat ik niet meer dingen tegelijk kan doen. Ik heb de concentratie-spanne van een cocktailprikker 😉  (Al waren plannen en prioriteiten stellen nooit mijn grote talenten.)

Ik ben een enthousiast stuiterende chaotische creatief met een lastig lijf! Doordat de eerste 30 jaar van mijn leven behoorlijk onveilig waren en ik gevoelig ben aangelegd, ben ik getraumatiseerd geraakt.

Dit uit zich bij mij momenteel voornamelijk nog in herbelevingen, nachtmerries, emotionele buien, lastig mensen durven te vertrouwen en dichtbij te laten. Daar werk ik wel aan en gelukkig ontmoet ik veel toffe mensen en daar voel ik me ook ontzettend mee gezegend!

Eigenlijk mag ik echt niet klagen want ik kan dus nog best veel. Mijn leven loopt vaak verrassend want dingen gaan niet meer op de standaard manier, maar het gaat steeds vaker, steeds beter!

Wat kan door je handicap juist wel?

Mijn “ontdekkingsreis” brengt ook mooie dingen met zich mee: creativiteit, originaliteit, oplossend denken, vanuit het niets iets moois maken, budget-oplossingen, mijn geluk vinden in eenvoud, zachte kracht, doorzettingsvermogen en ervaringsdeskundigheid.

Deze dingen deel ik graag met je!

Maar woon je wel zelfstandig?

Ja ik woon zelfstandig. Samen met mijn lieve hond “Mus” en een grappige dwergpapegaai “Mazzel”. Eind 2011 ben ik verhuisd naar een flat op de begane grond. Die flat is grotendeels aangepast voor rolstoelgebruik.

Elke dag krijg ik een moment ondersteuning door de thuiszorg met de ADL. Dat kost een stukje privacy maar het maakt ook dat ik energie overhoud om mijn dagen goed te besteden.

Omdat ik een zeer beperkt sociaal netwerk heb en het moeilijk vind om hulp te vragen, ben ik tot op de dag van vandaag druk met het praktisch en leefbaar te maken in mijn huis. Het is namelijk nét even anders wanneer je je voortbeweegt in een kar van 200 kilo 😉

Mijn budget is minimaal, net als mijn energie en armkracht, maar juist door al deze factoren heb ik een paar leuke creatieve oplossingen bedacht en uitgevoerd. Ik begin er ook steeds meer plezier in te krijgen en ben ook best trots op wat er al wel staat. 

Het is nog lang niet zoals het moet zijn, maar op deze site laat ik je oa. zien hoe het proces verloopt. Hoewel het allemaal veel langer duurt dan ik had verwacht, geniet ik van elke stap. Ben trouwens ook heel benieuwd naar wat jij vind van de vele ergonomische, budget, diy oplossingen :-)  

En wat doe je dan anders?

Zolang ik me kan herinneren, ben ik aan het kneien. Kneien? Ja, dat is Utrechts dialect en het betekent zoiets als knoeien en klooien, maar wel op zo’n manier dat je van een zooitje iets tofs maakt. >> Van zooi naar mooi <<  En ik hou dus enorm van kneien en noem mezelf dan ook een ‘kneikundige’ 😉

Doordat ik vroeger behoorlijk op mezelf was aangewezen, heb ik veel dingen zelf moeten uitzoeken. Ik had weinig goede voorbeelden om me heen dus een referentiekader ontbrak. We hadden het niet breed dus ik moest creatief zijn.

Het was daardoor bij uiteenlopende dingen vaak lastig om “mee te doen” met leeftijdsgenootjes. Om niet buiten de groep te vallen, ging ik dan net zo lang aan iets kneien tot ik iets moois had, waardoor ik op mijn eigen manier en met mijn “ding” niet buiten de boot zou vallen.

Toen was het noodzakelijk om te ‘overleven’ maar nú zie ik het als mijn kracht. Ik kan snel handige oplossingen bedenken voor problemen die opkomen. Met weinig tot geen budget kan ik een alternatief voor iets bedenken wat evengoed of soms nog beter een doel dient.

Het is ergens best een mooi idee dat je een foutje, probleem of iets nutteloos ombuigt tot iets constructiefs. Wat je nodig hebt om te kneien is nieuwsgierigheid, fantasie en een beetje doorzettingsvermogen. Dan kun je het allerbeste kneien :-)

Nou kneien is dus ‘mijn ding’ en doordat mijn leven de afgelopen 37 jaar een behoorlijk wilde rit was, heb ik nog een ander talent kunnen ontwikkelen: stuiterkracht!

Daarmee bedoel ik; altijd opstaan nadat je valt. Vaak is het zelfs mogelijk om na een moment dat je leven (weer eens) in puin ligt en je het allemaal even niet meer weet, jezelf te herpakken en daarna jezelf nóg hoger terug te stuiteren dan waar je stond.

Hoe dat werkt, leg ik een ander keertje uit, maar als je wil, kun je mijn stuiterij volgen via dit blog

Kortom, als eigenwijze kneikundige met stuiterkracht wil ik graag anderen inspireren! :-)

 

Maar doe je daarmee?

In de afgelopen jaren heb ik veel eh.. bijzondere en opmerkelijke dingen meegemaakt in de zorg. Herstel: nog elke dag heb ik van zeer dichtbij te maken met het koude klimaat in de zorg en alle grillen die de huidige transities meebrengen.

In dit blog schrijf ik vanuit mijn perspectief als zorgvrager, onderzoek ik alternatieven en test ik mogelijke oplossingen.

Het huidige zorgstelsel is naar mijn mening niet ingericht om zieken en gehandicapten te dienen. Het dient slechts de financiële belangen van de staat en de zorgverlenende instanties..

In plaats van me daarbij neer te leggen probeer ik op eigenwijze wijze dingen te bedenken, om het in feite zieke zorgstelsel te ‘genezen’.

Wat naar mijn mening daarbij het belangrijkste is: het systeem beter af te laten stemmen op (behoeften van) de eindgebruiker. Dit zijn de zorgvragers en mensen die dagelijks met zorg te maken hebben zoals mantelzorgers, familie en zorgprofessionals. Het moet in eerste instantie gaan over de menselijke maat en niet de monetaire maat.

Hierover heb ik een duidelijke visie ontwikkelt en die lees je hier.

Ook heb ik 3 projecten die elk een vanuit andere invalshoek, knelpunten in de zorg aanpakken. Meer daarover lees je hier.

Verder laat ik zien hoe ik als volwassen, gehandicapte vrouw een leven probeer op te bouwen anno 2016. Ik geef openheid over de uitdagingen die ik daarbij tegenkom en ik laat óók zien hoe ik met mijn kneikundigheid en stuiterkracht hier sterker uit kom :-)

Tenslotte geef ik advies en deel ik mijn ideeën met iedereen die daar open voor staat. Je kunt mij vragen of inhuren voor brainstormsessies of creatieve sessies.

Ik werk voor particulieren, bedrijven, instellingen of instanties die meer willen weten over mijn ervaringen in de zorg, over mijn projecten, over  aanpassingen en hulpmiddelen, de weg daar naar toe, over werkbaarheid, beeldvorming, omgangsvormen en het verbeteren van het zorgstelsel.

Daarbij spreek ik vanuit mijn ervaringsdeskundigheid en vanuit een warme intrinsieke betrokkenheid als mens. Voor meer info klik je Hier.

Wil je mij helpen?

Helaas heb ik in mijn persoonlijke leven (nog) niet alles ‘op rolletjes’ lopen. Het is een lang en ingewikkeld verhaal maar de samenvatting is dat ik al jarenlang zeer sober leef, maar structureel veel hoge kosten heb en met mijn inkomen (een wajong uitkering) niet kan rondkomen.

Dit levert enorm veel stress op. Dit ondermijnt direct mijn gezondheid en mijn energieniveau en dus ook de mogelijkheid om met mijn projecten bezig te zijn en lekker te functioneren.

Het voelt als een enorme drempel voor mij, maar op advies van wat mensen om mij heen heb ik toch maar besloten om hier open over te zijn en op deze site ook mijn rekeningnummer te noemen: NL19RABO 0369118081  tnv. D.W.Hennipman.

Stel dat je mijn site leuk vind en het ligt binnen je mogelijkheden, zou je me ontzettend helpen door een kleine donatie te doen.

Alle beetjes helpen! Het lijkt me fijn als ik daardoor deze website nog beter aan kan vullen met mooie blogs, handige oplossingen, projecten en andere inspirerende inhoud! Je helpt me ook door bv. iets te kopen in mijn webshop. Alvast bedankt!